Windows multiboot és VHD alapú telepítés fizikai gépen
Készítő:
Készítve:
Legutoljára frissítve:
Szunomár Péter
2018-03-07 08:38:47
2018-03-11 20:12:20

A Windows 8 megjelenésével lehetőség nyílt egy speciálistelepítési módra, melyet azonban a mai napig igen ritkán látom használatban. Amódszer alapját a Hyper-V platform operációs rendszerbe ágyazása szolgáltatja.Kifejezetten DevOp vagy Labor környezetben nyújt izgalmas előnyt azzal, hogytriviálisan egyszerűvé és biztonságossá teszi a multiboot környezetkialakítását. A módszer természetesen Windows 8.1 és Windows 10 környezetben iselérhető, illetve Windows Server 2012 R2-től fölfelé.

A trükk nagyjából annyi, hogy a fizikai merevlemezt partícionálásnélkül egybe formázzuk, mint DataDisk, majd ezen helyezzük el a rendszerpartíciókattartalmazó VHD vagy VHDX fájlokat. A BootManager-ben pedig arról hozunkdöntést, hogy aktuálisan melyik virtuális lemez kerüljön felépítésre és arról arendszer elindításra.

 

Előfeltétel

Több módja is van annak, hogyan telepíthetünk VHD lemezre Windows rendszert. Itt most a legegyszerűbb módot a konvertálást fogjuk használni. Ehhez a [https://gallery.technet.microsoft.com/scriptcenter/Convert-WindowsImageps1-0fe23a8f] linken elérhető Convert-WindowsImage.ps1 eszközt fogjuk használni, mely tulajdonképpen egy WIM2VHD konverter.

 

Műveleti lépések

 1. A letöltött Convert-WindowsImage.ps1 fájlt másoljuk egy ideiglenesmappába
 2. Itt indítsuk el a PowerShell ISE eszközt Rendszergazdamódban
 3. Futtassuk a .\Convert-WindowsImage.ps1 -ShowUI parancsot
 4. Válasszuk ki a megfelelő .ISO telepítő csomagot
 5. Válasszuk ki belőle a kívánt SKU-t
 6. Válasszuk ki a kívánt VHD/VHDX formátumot, típust és méretet
 7. Adjuk meg a munkakönyvtárat. Ide fogja létrehozni a virtuális lemez fájlt
 8. Adjuk meg a VHDX fájl nevét
 9. Opcionálisan megadhatunk egy unattended.xml fájlt is, amely további beállításokat hajt végre a telepítés után
 10. Kattintsunk a Make my VHD gombra a konvertálás megkezdéséhez

 

A művelet eredményeként elkészülő virtuális lemez tartalmazza a telepített rendszert. Már csak arra kell rávennünk aszámítógépet, hogy ezt fel is használja. Ehhez használhatunk egy működőoperációs rendszert is, vagy dolgozhatunk egy teljesen tiszta lemezzel. Utóbbiesetben célszerű azt GPT formátumra állítva egybe partícionálni. Ennek előkészítéséhez használhatunk bármilyen telepítő lemezt, amelynek bebootolása után Shift + F10 gombokkal jutunk a parancssorba, hogy a műveleteket elvégezzük. Vagy használhatunk kifejezetten erre a célra preparált WinPE operációsrendszert is és esetleg egy automatizálási scriptet.


 1. Másoljuk a VHDX fájlt a cél számítógépre
 2. Építsük fel a VHDx fájlt és adjunk neki egy meghajtóbetűjelet. Ezt megtehetjük pl. a fájlkezelőből (jobb klikk > Csatlakozás) vagy a DiskPart program segítségével (select vdisk file="”;attach vdisk)
 3. Nyissunk egy Parancssort Rendszergazda módban
 4. Futtassuk a bcdboot F:\Windows parancsot, ahol F: azt ameghajtót jelöli, amin a 2. pontban felcsatolt VHD lemez rendszerlemezpartíciója található
 5. Futtassuk a bcdedit /v parancsot a Windows Boot Loader általeddig ismert rendszerek rendszerek kilistázásához.
 6. Az identifier mező adatainak felhasználásával meg tudjukváltoztatni a listán megjelenő leírást a következő parancs segítségével: bcdedit/set {} description “”
 7. Amennyiben az operációs rendszerünkben konfigurálásra kerülta Hyper-V, be kell állítanunk a hypervisor indítási típusát a következő módon: bcdedit/set hypervisorlaunchtype auto


Update

2018.03.07
Nos a Windows 10 1709-es frissítése hozott némi zűrzavart az álló vízbe. Egyelőre úgy tűnik, a Convert-WindowsImage.ps1 nem nagyon akar megmozdulni. Amint változás áll be e téren, igyekszem jelezni.